میلگرد گذاری و اجرای ستون ( بخش اول)

میلگرد گذاری

میلگرد گذاری و اجرای ستون یکی از بخش‌های مهم ساخت سازه محسوب می‌شود.
ستون یک عضو ساختاری در ساختمان است که به طور عمده تحت تنش‌های فشاری قرار دارد.
ستون‌های بتنی ممکن است بدون تقویت (به کار بردن میلگرد) یا ممکن است با میلگردهای طولی و روابط (ستون‌های متصل شده) یا با میلگردهای طولی و فولادی مارپیچی (ستون های تقویت شده مارپیچ) تقویت شود. گاهی ستون‌ها می‌توانند ترکیبی از فولاد سازه‌ای از چدن و بتن باشند.

یکی از راه‌های تهیه کردن میلگرد، خرید میلگرد مستقیم از کارخانه است.

ستون‌های بتن مسلح به علت تنش کششی عرضی و احتمال تنش کششی طولی ایجاد شده توسط خم شدن یا خم شدن غیر قابل پیش بینی، به ندرت استفاده می شوند.
از آنجایی که بتن در تنش ضعیف است، چنین فشارهایی عموما اجتناب می‎شود.
هنگام استفاده از ستون‎های بتنی ساده، آن‎ها معمولا به ارتفاع پنج یا شش برابر کمترین ضخامت محدود می‎شوند.
تحت بارگذاری محوری، بار تقسیم شده بر روی سطح مقطع بتن، نباید از تنش فشرده ساز مجاز برای بتن تجاوز کند.

میلگرد | سپاهان آهنستون برای حمل و انتقال بار تیر، سقف‌ها و کلیه بارهای زنده و مرده به فونداسیون به عنوان یکی از مهم‌ترین اعضای یک سازه به حساب می‌آید که برای جلوگیری از زنگ زدگی میلگردها در برابر رطوبت و گرم شدن آهن هنگام آتش سوزی و تخیریب آن، آرماتور و میلگردها با لایه ای از بتن پوشیده می شوند.

مهندسین محاسب باید باری را که بر ستون وارد می‌شود، محاسبه و میزان و نوع بتن مصرفی و میلگرد را مشخص نماید و سپس جزئیات آن را طراحی کند. به علت اهمیت نقش ستون در مقاومت یک سازه قصد داریم در این مقاله به مراحل  اجرای ستون و میلگرد گذاری در آن بپردازیم.

همان‎طور که می‎دانید بتن در برابر تنش‎های فشاری به علت ساختار محکم و غیر قابل انعطاف، مقاوم ولی در برابر تنش‎های کششی ضعف دارد.
در صورتی که خاصیت میلگرد دقیقا عکس بتن است و در برابر تنش‎های کششی به علت منعطف بودن و خاصیت خم شدن آن، مقاوم بوده ولی در برابر تنش‎های فشاری مقاومت چندانی ندارد.
به همین منظور ترکیب و استفاده بتن و میلگرد در کنار هم ضعف‎های یکدیگر را خنثی می‎کنند و مقاومت بسیار خوبی در برابر تنش‎های فشاری و کششی دارند.

به طور کلی ستون‎ها دارای 4 نوع مقطع مربع، مستطیل، چندضلعی منتظم و دایره هستند که میلگرد گذاری در آن ها به شرح زیر است:

حداقل تعداد میلگرد‎های طولی در مقطع مربع 4 عدد، در مقطع مستطیل 6 عدد، در مقطع چند ضلعی منتظم به تعداد اضلاع و میلگرد‌های مقطع دایره‌ای 6 عدد می‌باشد.

به منظور جلوگیری از بیرون زدگی آرماتورهای طولی و گسترش ترک، از خاموت استفاده می‌کنند که با توجه به تعداد میلگردهای طولی ستون و نحوه قرار گرقتن آن‌ها از خاموت دوبل یا سنجاقک به همراه خاموت استفاده می‌شود.

خاموت یکپارچه‌ای که میلگرد مصرفی آن پیوسته و با قطر حداقل 6 میل‌ متر است و دور میلگردهای اصلی ستون دایره‌ای شکل به کار رفته، دورپیچ یا مارپیچ نام دارد.

ستون‌های بتنی پیش ساخته

ستون‌های بتنی پیش ساخته می‌توانند دایره‌ای، مربع یا مستطیل شکل باشند.
ستون‌های بتونی تقویت شده توسط میلگرد می‌توانند به مشخصات دلخواه شما طراحی و ساخته شوند و می‌تواند ویژگی‌های اضافی و اتصالات را شامل شود.
ستون‌های بتنی پیش ساخته معمولا برای استفاده در پروژه‌های بتونی مسطح در نظر گرفته می‌شوند.
جایی که مطالبه زیاد در زمان نگهداری جرثقیل برج و برنامه های ساخت و ساز دقیق وجود دارد.

 

مراحل اجرای ستون

مراحل اجرای ستون در 6 گام به شرح زیر می باشد:

گام اول آماده سازی ریشه‌ها

برای آرماتور بندی، ستون یا روی پی قرار دارد یا بر روی ستون طبقه‌ی پایینی و در امتداد آن است.
برای ستونی که روی پی قرار می‌گیرد، میلگردهایی را به عنوان ریشه ستون در داخل پی قرار داده و سپس میلگردهای اصلی ستون به آن ها متصل می‌شوند و برای اجرای ستون طبقه بالایی، میلگردهای ستون طبقه پایینی را تا کمی بالاتر از سقف ادامه داده و سپس میلگردهای ستون را به آن متصل می‌کنند.

این میلگرد‌های انتظار باید قبل از آرماتور بندی ستون، از هر نوع آلودگی انواع روغن‌ها یا بتن پاشیده شده در هنگام بتن ریزی پاک شود.
به علت بار سنگینی که ستون متحمل می‌شود، خاک محلی که ستون در آن جا قرار می‎گیرد به طور طبیعی باید از استحکام مناسبی برخوردار باشد و یا در غیر این صورت قبل از عملیات اجرایی استحکام و مقاومت آن تقویت شود.

میلگرد‎ها مختلفی برای ساختمان سازی به کار می‎رود، از این رو خرید میلگرد سایز 16 با استقبال خوبی همراه است.

قیمت میلگرد گام دوم آرماتور بندی ستون

آرماتور بندی به دو صورت قابل اجرا می باشد.
روش اول این است که کلیه مراحل در محل اصلی ستون انجام شده به صورتی که خاموت ها را پس از اتصال میلگردهای طولی، به میلگردهای انتظار با فاصله‎های مشخصی و با توجه به اطلاعات سازه‎ای نقشه به طوری که در ابتدا و انتهای ستون با فاصله‎های کم و در وسط ستون با فاصله‎های بیش‎تری، به دور میلگردها رد می‎کنیم و سپس آن ها را با سیم مفتول به همدیگر متصل می‎کنیم.

روش دیگر این است که به کمک دو خرک روی زمین، خاموت‎ها را با فواصل معین به دور میلگرهای اصلی بسته و پس از بستن خاموت‎ها به دور میلگردهای طولی، ستون بافته شده را به صورت قائم در محل مورد‎نظر، به میلگردهای انتظار متصل می‎کنیم.

اگر تعداد طبقات ساختمان بیش تر از یک سقف باشد باید انتهای میلگرد‎های بریده شده به گونه‎ای باشد که پس از سقف ریزی میلگرد ریشه یا انتظار برای اجرای ستون طبقه‌ی بعدی مهیا باشد.

به علت این که حجم بار وارده در طبقات پایین، بیش‌تر است معمولا اندازه و ابعاد ستون هر چه به طبقات اضافه می‌شود، کوچک‌تر شده و یا تغییر مقطع می‌دهند که خم شدن این میلگردهای ستون‌ها در محل تغییر مقطع، باید قبل از قالب بندی انجام شده و شیب قسمت مایل میلگردهای خم شده نسبت به محور ستون حداکثر 1 به 6 باشد.

ادامه مطلب را در مقاله میلگرد گذاری و اجرای ستون 2 مطالعه کنید.