میلگرد گذاری و اجرای فونداسیون

پی یا فونداسیون:

پایه ای است که ساختمان بر روی آن قرار می گیرد و بارهای وارد به ساختمان که از طریق ستون ها به فونداسیون و پی می رسد را به شکل ایمن به خاک مناسب زیری انتقال می دهد.فونداسیون یا پی پس از خاک برداری و پی کنی اولین اقدام برای ساخت یک پروژه محسوب می شود.

مراحل اجرای فونداسیون:

مراحل اجرای فونداسیون در 6 گام به شرح زیر می باشد:

گام اول اجرای بتن مگر:

بتن مگر بتنی است ضعیف با عیار 100 الی 150 کیلو گرم سیمان در متر مکعب و با ضخامت 10 الی 15 سانتی متر که قبل از اجرای فونداسیون برای ایجادی سطحی صاف و هموار و همچنین ممانعت از برخورد بتن اصلی با خاک زمین اجرا می گردد و آرماتور بندی و میلگرد گذاری پی روی آن انجام می شود.

گام دوم آرماتور بندی و میلگرد گذاری پی:

همان طور که اطلاع دارید بتن در برابر نیروهای فشاری مقاوم است ولی در مقابل نیروهای کششی مقاومت چندانی ندارد در صورتی که ویژگی های فولاد دقیقا عکس بتن است به همین منظور برای رفع این مشکل از میلگرد ساده و آجدار در بتن استفاده می شود به علت بار سنگینی که به پی وارد می شود، آرماتور بندی و میلگرد گذاری در بتن باید با دقت و دقیق انجام شود.

مهندسین محاسب با توجه به باری که پی متحمل می شود، کلیه اطلاعات سازه ای، طول و سایز میلگردها ی طولی وتقویتی، فاصله بین خاموت و آرماتورها را محاسبه و طراحی می کنند.

میلگرد های شناژ دو نوع میلگردهای سراسری و تقویتی هستند.در بتن میلگردهای طولی در دو ردیف پایینی و بالایی قرار می گیرند و به کمک خاموت ها به هم متصل می شوند.طول اکثر میلگرد ها 12 متر است که برای برش روی خرک یا روی زمین قرار گرفته و سپس برش می زنند اگر طول میلگرد در نقشه بیش از 12 متر باشد یک طول مهاری (اورلب) در نظر گرفته و سپس در امتداد میلگرد قرار می گیرد.طول بعد از خم میلگرد و طول هم پوشانی میلگردها(طول مهاری) در نقشه های سازه ای از قبل مشخص شده اند و باید طبق نقشه اجرا شوند.

آرماتورهای مش بندی نیز پس از برش به طول های مورد نیاز به صورت شبکه روی همدیگر قرار گرفته و با سیم آرماتور بندی محکم کرده و زیر ستون ها قرار می گیرند.باید توجه کرد ریشه ستون یا میلگرد های انتظار و دیوارهای برشی را در ساختمان های بتنی قبل از بتن ریزی و هنگام آرماتور بندی پی اجرا نمود.

گام سوم قالب بندی فونداسیون:

قالب بندی با آجر: بیش تر برای ساختمان های کوچک به کار برده می شود به این صورت که با عرض و ضخامت مورد نظر با ملات گل یا اندود ماسه سیمان چیده می شود.برای جلوگیری از تماس مستقیم بتن با آجر بخش های داخلی آن را با یک لایه پلاستیک به عنوان کاور می پوشانند تا هنگام سفت شدن بتن و جدا کردن آجرها این کار به راحتی انجام شود و از مکیده شدن آب موجود در بتن توسط آجرها جلوگیری شود.باید توجه نمود در صورتی که آجرها تحمل وزن بتن را ندارد پشت آن ها از خاک یا خرده های آجر پر کنیم که موقع بتن ریزی جابجا نشوند.استفاده از میلگرد در ساختمان سازی باعث فروش و خرید میلگرد آجدار می شود.

قالب تخته ای: معمولا برای کلاف های قائم و فوقانی به کار برده می شود.قبل از استفاده برای راحت جدا شدن پس از سفت شدن بتن و جلوگیری از جذب آب بتن، به تخته ها روغن زده می شود.باید هنگام روغن کاری مراقب بود روغن به روی میلگردها نریزد زیرا مانع از اتصال بتن و میلگرد می شود.

قالب فلزی: معمولا برای کلاف تحتانی به کار برده می شود اما در ساختمان های کوچک مقرون به صرفه نیست.این قالب ها نیز قبل از استفاده برای راحت جدا شدن قالب پس از سفت شدن بتن ها، روغن زده می شود.

گام چهارم بتن ریزی فونداسیون:

بتن ترکیبی از ماسه، سیمان، آب و دیگر افزودنی های شیمیایی با درصد ترکیب متفاوت می باشد و چون بتن فونداسیون حجم زیادی دارد و امکان درست کردن آن با کیفیت بالا و سرعت زیاد به صورت دستی وجود ندارد معمولا از بتن های آماده کارخانه ها استفاده می شود که توسط میکسرها حمل می شوند.

پس از پمپاژ کردن نوبت متراکم و ویبره کردن بتن برای یکنواخت شدن و خارج کردن هوایی که زمان پمپاژ کردن وارد بتن شده است، می باشد.

گام پنجم باز کردن قالب ها:

پس از سفت و خشک شدن بتن مرحله باز کردن قالب ها می باشد که در هر ساختمان این مدت زمان متفاوت است ولی معمولا پس از 24 ساعت بتن سفت می شود.

قالب ها را زمانی جدا می کنند که بتن به مقاومت مورد نظر رسیده باشد.این کار باید دقیق انجام شود و مراقب بود ضربه ای به فونداسیون و میلگردهای داخل آن وارد نگردد.

گام ششم عمل آوری و حفظ رطوبت بتن:

پس از بتن ریزی و باز کردن قالب ها به دلیل این که دمای فعل و انفعالات داخلی بتن بالاست، آب آن به سرعت تبخیر می شود و برای جلوگیری از ترک خوردن آن باید رطوبت بتن حفظ گردد.به این منظور می توان با پوشاندن گونی کنفی خیس، استفاده از پلاستیک یا پشم شیشه به دور بتن و یا آب پاشی به صورت مستقیم، مرحله عمل آوری بتن را انجام داد.باید توجه نمود که اگر هوا گرم باشد این کار 2 الی 3 بار در روز انجام شود.

چند نکته در خصوص اجرای فونداسیون بتنی:

  • طول و اندازه اورلب حدودا 40 الی 55 برابر قطر میلگرد و به روش های پوششی، جوشی، مکانیکی (کوپلر) و اتکایی انجام می شود.
  • طول بعد از خم میلگردها حدودا 12 برابر قطر میلگرد و شعاع خم 5 برابر میلگرد می باشد.
  • قبل از اجرای میلگرد و آرماتور بندی باید سطح میلگرد را از هر ماده اضافی پاک کرد تا مانع اتصال میلگرد با بتن نشود.
  • میلگرد گذاری و آرماتور بندی باید بسیار دقیق انجام شود، فاصله مناسب بین آن ها رعایت شود به صورتی که حتی بزرگترین ذرات بتن از بین آن ها رد شوند.

پس انجام مراحل فوق، اقدامات بعدی برای تکمیل پروژه انجام می گردد.

خرید و فروش انواع میلگرد از جمله خرید میلگرد 16 در ساختمان سازی کاربرد دارد.